Kenen rahatilanteen haluat turvata perinnölläsi?

 

Kysy oikeita kysymyksiä

Minulta kysytään usein, millainen testamentti minun tulisi tehdä tai pitäisikö minun tehdä puolisoni kanssa keskinäinen omistusoikeus- vai hallintaoikeustestamentti. Myönnän, että ennen olen kertonut kysyjälle pitkällisesti, millaisia vaikutuksia eri tyyppisillä testamenteilla on. Nykyään tiedän, että olisin palvellut paremmin, jos olisin vastannut, että kysymys on yhtä olennainen kuin se, mistä osista polkupyöräsi on koottu: sen eri osien sijaan pääasia on, että pyörällä pääsee kevyesti paikasta toiseen.

Vastaavasti jäämistösuunnittelun kohdalla on olennaista, että vääjäämättömän sattuessa suunnitelma toimii aiotulla tavalla. Niinpä sinun tulisi kysyä, kenen tai keiden rahatilanteen haluat turvata perinnölläsi. Asianajajina me selvitämme tavoitteesi tarkasti ja huolehdimme, että tavoitteesi toteutuu.

Jäämistösuunnittelussa huomioitavia asioita

Jäämistösuunnittelu alkaa nykytilanteen kartoittamisesta. Lähtötilanteen osalta on huomioitava esimerkiksi

  • avio-oikeus
  • rintaperillisen lakiosa
  • omaisuuden laatu (koti, kesämökki, sjoitusvarallisuus jne.)
  • yhteisomistussuhteet ja muut rajoitukset testamenttausvallassa
  • perintöverotus.

Tämän jälkeen on aika tehdä päätös siitä, mitä tavoitellaan. Yleinen tavoite on turvata lesken tilanne ensiksi kuolleen puolison jälkeen. Testamentilla voidaan esimerkiksi varmistaa, että leski saa jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin ja tarvittaessa vaihtaa asunnon sopivampaan (ns. asunnonvaihto-oikeus). Oikean sisältöinen testamentti varmistaa tämän.

Jäämistösuunnittelussa on huomioitava perintöverotus. Omistus- ja hallintaoikeudella testamentattua omaisuutta verotetaan keskenään täysin eri periaattein. Lisäksi veron määräytymiseen vaikuttavat merkittävästi vähennysoikeudet sekä verosta vapaat osuudet.

Testamentin lisäksi keskeinen jäämistösuunnittelun väline on henkivakuutus. Sen avulla vakuutuksenottaja voi määrätä esimerkiksi, kenelle vakuutuskorvaus hänen kuoltuaan maksetaan.

Vältä perintöriita

Edellä olen lyhyesti tuonut esiin, mitä on otettava jäämistösuunnittelussa huomioon. Perhe- ja jäämistöoikeuden kenttä on laaja. Sen ymmärtäminen ja hallitseminen edellyttävät koko oikeudenalan tuntemusta. Epäonnistunutta jäämistösuunnitteluyritystä ei voi korjata perittävän kuoltua. Pahimmillaan sellaisesta aiheutuu pitkä ja raastava perintöriita. Suosittelemme, että annat jäämistösuunnittelun asiantuntijan hoidettavaksi.

 

Antti Piispanen
Varatuomari, toimitusjohtaja, asianajaja

 

 

Asianajotoimisto Honkanen & Piispanen yrittäjille ja yrityksille | 050 3740 323

Perustajat

Soita