Tarvitsenko asianajajaa?


Kustannustehokkuutta varhaisella yhteydenotolla

Huomaat kysyväsi itseltäsi tai läheiseltäsi: ”Tarvitsenko asianajajaa?”. Tuon kysymyksen hetkellä sinun tulisi viimeistään ottaa yhteyttä asianajajaan. Yleinen ongelma on, että ihminen ei tiedä olevansa lakiavun tarpeessa, tai hän ei tule ajatelleeksi, että asianajaja voisi auttaa.

Lähes aina huomaan asiakkaan yhteydenoton jälkeen, että asiaan liittyy muukin tärkeä kysymys, jota ei ole aikaisemmin tultu ajatelleeksi. Lain silmissä kysymys voi olla myös olennaisesti aivan muusta, kuin mitä asiakas on ennen yhteydenottoa hahmottanut. Tällöin asiakas saa lisäarvoa jo heti ensimmäisestä yhteydenotosta, joka on meillä aina ilmainen. Nyrkkisääntö on, että mitä aiemmin otat asianajajaan yhteyttä, sitä kustannustehokkaampaa lakiapu on.

Kysymys ”tarvitsenko asianajajaa?” koskee niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Kysymys on sitä tärkeämpi, mitä suuremmasta taloudellisesta edusta puhutaan. Tästä syystä yrityksillä tarve lakiapuun on usein korostuneempi. Tarvetta lisää se, että yrityksillä ei ole suojanaan samanlaista lainsäädäntöä kuin yksityishenkilöillä.

Milloin tarvitsen asianajajaa?

Asianajaja voi auttaa sinua, kun:

  • Olet ryhtymässä merkittävään hankkeeseen tai suunnittelet uutta liiketoimintaa
  • Tarvitset laillisesti pätevän ja pitävän asiakirjan
  • Neuvottelet ja laadit sopimusta (yrittäjän sopimusasioiden tarkastuslista)
  • Kohtaat rahallisesti merkittävän ongelman
  • Et tiedä tarkasti oikeuksiasi tai velvollisuuksiasi
  • Et tunne menettelysääntöjä asiassa
  • Haluat nostaa kanteen
  • Olet joutunut riidan osapuoleksi
  • Haluat löytää riitaan sovinnon

Kannattaa huomata, että tutussakin asiassa laki saattaa muuttua. Silloinkin kannattaa kysyä, ”tarvitsenko asianajajaa?”, kun tiedät lain muuttuneen, tai kun on kulunut pitkä aika siitä, kun viimeksi olit tekemisissä vastaavan asian kanssa.

Yhteydenotto kannattaa

Tiesitkö, että niillä, jotka ovat käyttäneet asianajajan palveluita, on ammattikunnastani suopeampi kuva kuin niillä, jotka eivät ole näitä palveluita käyttäneet? Jos kuulut tähän jälkimmäiseen ryhmään, niin kehotan ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos edes hieman epäilet, että siihen olisi tarvetta.

Valitettavan usein joudun tekemisiin sellaisten tilanteiden kanssa, jotka olisi voitu helposti välttää, mikäli olisi ajoissa kysytty lakineuvoa. Kukaan ei halua olla mukana vältettävissä olleessa sotkussa, joka aiheutuu esimerkiksi siitä, että testamentintekijä ei tiennyt lain sisältöä taikka omakotitalon rakentaja tai urakoitsija ei ymmärtänyt tehdä sopimuksia kirjallisesti.

Kannattaa siis soittaa, jos huomaat kysyväsi ”tarvitsenko asianajajaa?”. Mitä aikaisemmassa vaiheessa soitat, sitä vaikuttavampia neuvomme ovat. Kerron rehellisesti, jos en voi auttaa. Tämä neuvo ei maksa mitään, vaikka se saattaa osoittautua arvokkaaksi. Alkuneuvottelu on nimittäin aina ilmainen. Jos voimme auttaa, niin sovimme toimeksiannosta aina etukäteen ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Perustajat

Soita