Viisi syytä, miksi myyntisaamisten kiertoaikaa on tärkeä seurata

 

Myyntisaamisten kiertoaika kertoo, kuinka monta päivää yrityksen liikevaihto on keskimäärin saamisina, ennen kuin se saadaan rahana kassaan. Tämä aika on monissa yrityksissä liian pitkä. Syitä tähän on monia ja kaikkiin ei pysty vaikuttamaan, kuten toimialaan ja asiakaskuntaan. Seuraavaksi kerron, kuinka myyntisaamisten kiertoaikaa voi pyrkiä lyhentämään.

 

Laskuta ilman viivettä

 

Laskuttamista on turha viivyttää. Kaikkein helpoin tapa tehostaa myyntisaamisten kiertoaikaa on laskuttaa ilman turhaa viivettä. Pahimmillaan laskuttaminen unohtuu kokonaan, jos sen tekemisessä viivyttelee.

 

Tehosta perintää

 

Perinnän tehostaminen on toinen tehokas keino myyntisaamisen kiertoajan tehostamiseen. Keskustelin asiasta oman kirjanpitäjämme kanssa ja hän kertoi, että yksinkertaisesti moni arkailee tai ei tiedä, miten toimia perintätilanteessa.

Maksuehto voi olla 14 päivää, mutta maksuajat aivan muuta. Saatavien tehokas valvonta ja perintä ovat avaimet myyntisaamisten kiertoajan tehostamiseen. Tarvittaessa myyntisaatavien kiertoon pystyy vaikuttamaan aina perintäpalveluista factoringiin. Myös juristi voi auttaa yritysperinnässä.

 

Yli 30 päivän maksuehdosta on sovittava erikseen

 

Maksuehtolain mukaan, jos velallinen on elinkeinonharjoittaja, maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. Suomen yrittäjien teettämän gallupin mukaan erityisesti isot yritykset laittavat ilman erillistä sopimista yli 30 päivän maksuehtoja.

Lain sallima 30 päivän maksuehtokin on pitkä pienelle yritykselle kassavirtaa ajatellen. Tämän vuoksi suosittelen sopimaan lyhyemmästä maksuehdosta. Asiasta kannattaa neuvotella jo heti alussa ja kirjata maksuehto sanktioineen sopimukseen.

Käytä aina samaa maksuehtoa

 

Mitä pidempiä maksuaikoja yritys tarjoaa, sitä hitaammin asiakkaat maksavat laskunsa. Moni yritys käyttää 14 päivän maksuehtoa, koska silloin rahat saa nopeasti kassaan. Käyttämällä aina samaa maksuehtoa pysyt itsekin paremmin perillä siitä, mistä on sovittu ja silloin oman kassan seuraaminen on helpompaa.

 

Rahoitusta kasvuun?

 

Nopeuttamalla maksusaatavien kiertoaikaa, voi yritys jopa rahoittaa omaa kasvuaan. Uusi investointi lisää todennäköisesti myyntiä, mutta se voi kasvattaa esimerkiksi varaston kokoa. Tämä taas lisää käyttöpääoman tarvetta. Tähän toki vaikuttaa moni tekijä, kuten toimiala, mahdollinen kausivaihtelu ja varaston kierto. Näin ollen, nopeuttamalla rahan kiertoa pystyt mahdollisesti rahoittamaan kasvun.

Lähteet: https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/yrittajagallup_syys19_maksuajat.pdf

 

 

Asianajotoimisto Honkanen & Piispanen yrittäjille ja yrityksille | 050 3740 323

Perustajat

Soita