Nyt on oikea aika tarkastaa kaikki kilpailukieltosopimukset ja työsopimuksien kilpailukieltoehdot

 

Hyvä yrittäjä, keskity siihen, minkä osaat parhaiten ja jätä loput asianajajalle

 

 Kilpailukieltosopimuksella tarkoitetaan kaikkia sellaisia sopimuksia ja sopimusehtoja, joilla rajoitetaan väliaikaisesti työntekijän mahdollisuutta siirtyä töihin kilpailijalle tai perustaa kilpailevaa yritystä. Kilpailukieltosopimuksen tekemiseen on aina oltava työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvä erityisen painava syy.

Kilpailukieltosopimuksia koskeva lainsäädäntö on muuttunut

 

Työsopimuslain kilpailukieltosopimusta koskeva laki on muuttunut 1.1.2022. Kaikkiin uusiin 2022 vuoden aikana tehtyihin työsopimuksiin, joissa on kilpailukieltoehto tai kilpailukieltosopimus, sovelletaan uutta lakia. Lain mukaan työnantajan on maksettava työntekijälle korvausta kilpailunrajoituksesta. Lisäksi kilpailukieltosopimuksilla on vähintään kahden kuukauden pituinen irtisanomisaika.

Nyt on meneillään siirtymäaika vuoden 2022 loppuun kaikille voimassa oleville kilpailukieltosopimuksille ja -ehdoille, jotka on tehty ennen 1.1.2022. Siirtymäajan jälkeen korvausvelvollisuus sekä sopimuksen irtisanomisaika koskettavat myös ennen lain voimaantuloa tehtyjä kilpailukieltosopimuksia ja -ehtoja.

Oletko oikeudellisen avun tarpeessa?

 

 

Anna asiantuntijan tarkistaa sopimuksesi ja nukut yösi rauhassa. Asianajotoimisto Honkanen & Piispasen alkuneuvottelu on maksuton. Alkuneuvottelussa kokenut asianajaja kartoittaa yrityksesi tarpeet ja antaa toimintaehdotuksen sekä tarjouksen toimeksiannon hinnasta.

Toimistomme sijaitsee Vantaalla Aviapoliksessa heti lentokentän vieressä. Missä tahansa oletkin, neuvomme ja autamme myös etänä.

Soita asianajajalle numeroon

050 3740 323 OTA YHTEYTTÄ

 

Tiesitkö tämän kilpailukieltosopimuksesta:

 

Kilpailukieltosopimus on pätevä vain, jos se on tehty erityisen painavasta syystä.

Tiesitkö tämän kilpailukieltosopimuksesta:

 

Kilpailukielto ei ole voimassa, jos työsuhde päättyy työnantajasta johtuvasta syystä.

Tiesitkö tämän kilpailukieltosopimuksesta:

 

Kilpailukieltosopimus on mitätön, jos se on tehty ilman lain edellyttämää erityisen painavaa syytä. Mitätön sopimus ei sido työnantajaa eikä työntekijää.

Miten laki muuttuu?

Tärkeää on ymmärtää, että 1.1.2023 alkaen uusi laki koskettaa kaikkia voimassa olevia kilpailukieltosopimuksia ja -ehtoja.

Tämän vuoksi siirtymäaika on hyvä hetki tarkastella yrityksesi kilpailukieltosopimuksien sisältöä ja niihin kirjattuja ehtoja. Kaikki turhat kilpailukieltosopimukset on syytä irtisanoa ennen vuoden vaihdetta ja näin voi välttyä uuden lain mukaisesta korvausvelvollisuudesta. Irtisanominen kannattaa tehdä kirjallisena.

Lakimuutokset ovat aina enemmän kysymyksiä kuin vastauksia herättäviä hetkiä. Ole siis matalalla kynnyksellä yhteydessä asianajajaan, joka neuvoo ja auttaa erilaisissa mieltä askarruttavissa tilanteissa.

Työnantajan on jatkossa maksettava aina korvausta työntekijälle kilpailukieltosopimuksista. Huomaa poikkeus: korvausvelvollisuutta sovelletaan vasta 1.1.2023 siirtymäajan jälkeen takautuvasti myös ennen 1.1.2022 tehtyihin kilpailukieltosopimuksiin ja -ehtoihin.

Korvauksen määrä riippuu kilpailukieltosopimuksen rajoitusajan kestosta. Enintään kuusi kuukautta kestävältä rajoitusajalta on maksettava korvausta, joka vastaa 40 prosenttia työntekijän palkasta. Jos rajoitusaika on yli puoli vuotta, korvauksen määrä on 60 prosenttia palkasta.

Jatkossa kilpailukieltosopimuksilla ja -ehdoilla on irtisanomisaika, joka on kolmasosan kilpailunrajoitusajasta, mutta vähintään kaksi kuukautta. Irtisanomisoikeutta ei kuitenkaan ole enää sen jälkeen, kun työntekijä on päättänyt työsopimuksen.

Haluatko varata ilmaisen alkuneuvottelun?

 

Me Asianajotoimisto Honkanen & Piispasella ajattelemme, että oikeudellisten asioiden hoitamisen tulisi olla asiakkaillemme helppoa, inhimillistä sekä ehdottoman luotettavaa. Toimimme yhteistyössä yrityksen lakiosaston tavoin, joka neuvoo ja auttaa tarvittaessa. Silloin myös budjetointi on helpompaa, kun yhteistyökumppani on tuttu asianajotoimisto.

 

 

Soita meille tai jätä yhteystietosi. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

 

Soita numeroon

050 3740 323

 

 

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Missä tahansa oletkin, autamme sinua etäyhteyden kautta.

A

Antti Piispanen

Varatuomari, toimitusjohtaja, asianajaja

Antti on erikoistunut liikejuridiikkaan, sopimusoikeuteen sekä riitojen ratkaisemiseen. Hänellä on lisäksi runsaasti kokemusta asumisen ja rakentamisen juridiikasta sekä urakkariidoista. Antilla on myös paljon kokemusta vaativista vahingonkorvausta koskevista oikeudenkäynneistä.

  • Yhtiöoikeus
  • Sopimusoikeus
  • Vahingonkorvausoikeus
  • Asuminen ja rakentaminen
  • Työoikeus
  • Perintöoikeus